I Blokken er det gjort arkeologiske funn som forteller oss at her har det bodd folk helt tilbake til steinalderen. I Blokken er det også funnet tufter som viser sjøsamisk bosetting. Funnene etter samisk bosetting antyder at dette har vært et av de kjernesamiske områdene i Vesterålen.
I nyere tid har Blokken vært et viktig knutepunkt for handel og industri. Smia som trønderen Nils Pedersen startet i 1890-årene ble etter hvert til «Blokken skipsverksted og mekaniske verksted». I dag drives verftet av Frydenbø Industri.
Rundt 1900 startet Erling Glad opp et lite utsalg i ei tømmerhytte nede i havna. Etter hvert ble det bygd butikk, og i 1908 ble firmaet «Carl Georg Glad» stiftet og bygde seg opp til å bli en av regionens største fiskeri- og handelsbedrifter.
Gladbrygga, også kalt Rødbrygga, er ei flott gammel brygge. Den ligger på Gårdsøya som bindes til fastlandet med en molo. Brygga har navnet sitt etter de første eierne, firmaet Carl Glads sønner. Vi vet ikke nøyaktig hvilket år den ble bygd, men deler av den er bygd på 1920-tallet for så å bli påbygd i 1930-40 årene. I Gladbrygga har det vært stor aktivitet med båter, damskipkai, ekspedisjon, varelager og nothus. Hit kom lokalbåten fra Sortland med varer, post og folk. Opprinnelig sto det også en stor nothjell ved brygga. Akvakultur i Vesterålen kjøpte Gladbrygga hos Blokken Skipsverft i 2009.
Akvakultur i Vesterålen er et kunnskaps- og opplevelsessenter for havbruk, der du kan få et unikt innblikk i en bærekraftig og moderne næring i en av Norges vakreste regioner. Vi åpnet i 2011, og tilbyr kunnskapsbaserte opplevelser til turister, lokalbefolkning, skoler, barnehager, politikere og andre som ønsker å lære mer om havbruk.
Vi tar med alle våre gjester på en guidet omvisning i utstillingen vår, en RIB-tur til oppdrettsanlegget og en nydelig smaksopplevelse med røkt laks og ørret fra vår egen produksjon. Besøket tar omkring 2,5 time og er en lærerik opplevelse for hele familien, kun 30 minutter utenfor Sortland.
Visningssenteret inviterer alle barnehager og skoler i regionen på besøk for å lære mer om laks, ørret og havbruk, og er i tillegg åpen for turister og lokalbefolkning. Akvakultur i Vesterålen samarbeider også med videregående skole om både rekruttering og utdanning til havbruksnæringen.
G. Ledwig, besøkende gjest fra Tyskland